Online konzultácia zdarma Neviete ako začať? Potrebujete poradiť?

Viac

Online konzultácia sestrou zdarma

Poradím Vám s vhodným ošetrením, nasmerujem Vás na konkrétneho špecialistu, v spolupráci s recepciou Vám nájdem termín na konkrétne ošetrenie, pomôžem Vám vyplniť vstupný anamnestický dotazník.
Vyplňte formulár nižšie a budeme Vás kontaktovať:


    alebo nám napíšte na konzultacia@esthetic.sk

    Kveta Kopecká Diplomovaná sestra

    Ach tie vrásky… Prečo ich máme a vieme sa ich vôbec zbaviť?

    Starnutie je prirodzený proces, ktorý je bohužiaľ najviac viditeľný na našej pleti. Starnúca koža postupne slabne, padá a tým sa na nej tvoria vrásky, linky a brázdy. Závažnosť týchto zmien závisí od genetických dispozícií, kožného fototypu a pôsobenia faktorov životného prostredia.

    V dermatológií a estetickej medicíne sa rozlišuje niekoľko stupňov „vráskavej“ pleti:

    Mierny stupeň – na pleti je len zopár vrások, ktoré takmer vôbec nepotrebujú krytie make-upom.
    Stredný stupeň – pleť je poblednutá až sivá, obsahuje predčasné linky a vrásky, ktorých korekcia vyžaduje trochu make–upu.
    Pokročilý stupeň – na pleti sú už trvalé vrásky, farba kože je sivá s rozšírenými cievkami, pórmi a solárnymi fľakmi, pleť si vyžaduje intenzívne krytie make-upom.
    Ťažký stupeň – znamená už existenciu hlbokých vrások a rýh, množstvo rozšírených cievok a pigmentácií, ktoré sa nedarí úplne prekryť make-upom.

    Ako vznikajú vrásky?
    Na vzniku vrások sa podieľajú tieto faktory:

    • biologické starnutie
    • priame slnečné žiarenie
    • pohyby mimických svalov
    • gravitácia
    • zranenia
    • chirurgické výkony
    • akné
    • iné kožné ochorenia s tendenciou k jazve (napr. lupus)
    • fajčenie

    Jemné linky
    Jemné linky a vrásky vznikajú v dôsledku nepravidelného zahusťovanie dermis a z dôvodu zníženia množstva vody v epidermis. Dehydratácia pleti je spôsobená najmä priamym účinkom slnečného žiarenia, pôsobením rozličných toxínov zo životného prostredia a fajčením.

    Brázdy
    Hlbšie linky alebo ryhy sú klasifikované ako dynamické alebo statické. Dynamické línie sa objavujú pri pohybe, teda v čase aktivity tvárových svalov. Dynamické linky sa postupne menia na statické a začnú byť na pleti viditeľné aj v čase, keď mimické svaly nie sú v pohybe. Takto vznikajú napríklad vejáriky okolo očí, ktoré sú spôsobené úsmevom a aktivitou očných svalov. Tiež vrásky na čele sú dôsledkom kontrakcie čelového svalu a dvíhania obočia. Linky hnevu medzi obočím si zase spôsobujeme, keď sa mračíme alebo sme často zamyslení. Dynamické vrásky sa často tvoria aj okolo pier.

    Ako koža starne, stráca sa jej pružnosť a elasticita a vplyvom gravitácie postupne klesá. Koža je oslabená tým, že vekom dochádza k redukcii tukových buniek v podkoží, k strate kolagénu a elastínových vlákien v dermis.

    Výsledkom je:

    • Ptóza obočia (čelo sa posúva nižšie, takže obočie poklesne cez očné viečka).
    • Ptóza viečok (horné viečko klesá cez oko, v niektorých prípadoch až tak, že obmedzuje videnie).
    • Vreckovitosť horného a dolného viečka.
    • Ovisnuté spodné viečka, odhaľujúce začervenanú sliznicu pod okom.
    • Laloky v okolí čeľuste.
    • Podbradok.
    • Pretiahnuté ušné lalôčiky.
    • Pád špičky nosa.
    • Povis hornej pery.

    Akú liečbu vrások máme k dispozícii?

    Moderná medicína dnes dokáže zabezpečiť mladistvý vzhľad pleti oveľa dlhšie, ako nám predurčuje vek. Existuje množstvo krémov, metód, procedúr a chirurgických výkonov, ktoré sú skutočne účinné, ale v mnohých prípadoch je nutné ich navzájom kombinovať, opakovať či pravidelne používať. Najlacnejší a najefektívnejší spôsob ako chrániť pleť pred predčasným starnutím je chrániť ju pred priamym slnečným žiarením a vyhnúť sa fajčeniu, čo zahŕňa aj pasívne fajčenie, teda pobyt v zafajčenom priestore.

    Ďalšou nutnosťou je pravidelná hydratácia. Kvalitné kozmetické prípravky s hydratačným účinkom zlepšia schopnosť kože zadržiavať vodu. Treba si vybrať také, ktoré nespôsobujú alergiu, pleť nedráždia, po aplikácii nepáli ani sa na nej netvorí akné.

    Resurfacing je ďalší účinný nástroj, ktorý zahŕňa rôzne techniky v rámci ktorých sa obrusuje horná vrstva epidermis pomocou chemických alebo mechanických prostriedkov. Jej postupné zlupovanie vyrovnáva pigmentáciu a zlepšujú štruktúru pokožky. Pomáha odstrániť jemné linky a zmierniť statické brázdy. Patrí sem povrchový a stredne hlboký chemický peeling, dermabrázia a mikrodermabrázia, Neodym : YAG laser, resurfacing CO2 laserom, intenzívne pulzné svetlo a tiež implantácia kyseliny hyaluronovej. „Klientky, ktoré k nám chodia, najviac trápia vrásky v okolí úst, očí a na čele. Pre dynamické linky je ideálnym riešením aplikácia botulotoxínu. Toxín spôsobí paralýzu svalov, ktoré sú zodpovedné za vrásky hnevu, stračiu nôžku okolo očí a za vrásky na čele. Vieme ním aj zmeniť tvar obočia a odstrániť vrásky v okolí pier,“ hovorí MUDr. Alexandra Novotná, majiteľka Kliniky Esthetic.

    Plastická chirurgia pomáha v prípadoch, keď je potrebné upraviť väčší objem tvárového tkaniva a zmeniť štruktúru ochabnutých svalov. Lifting, teda celkový facelift alebo mid – face lift odstráni prebytočnú kožu a utiahne základné svaly dolných dvoch tretín tváre (tváre a krku). Môže tiež vyrovnať kožu na čele, vytiahnuť obočie, upraviť prevísajúce očné viečka, zdvihnúť padajúcu špičku nosa, odstrániť nadbytočnú kožu a tukové vankúšiky z očných viečok a zlepšiť vzhľad ovisnutého krku.

    AUTOR: MUDr. Alexandra Novotná, dermatologička, majiteľka kliniky Esthetic