Online konzultácia zdarma Neviete ako začať? Potrebujete poradiť?

Viac

Online konzultácia sestrou zdarma

Poradím Vám s vhodným ošetrením, nasmerujem Vás na konkrétneho špecialistu, v spolupráci s recepciou Vám nájdem termín na konkrétne ošetrenie, pomôžem Vám vyplniť vstupný anamnestický dotazník.
Vyplňte formulár nižšie a budeme Vás kontaktovať:


    alebo nám napíšte na konzultacia@esthetic.sk

    Kveta Kopecká Diplomovaná sestra

    Rozhovor so zakladateľkou estetickej klinky

    Dermatologička a zakladateľka kliniky estetickej medicíny Esthetic, MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD, hovorí o tom či je estetická medicína iba pre bohatých, s akými mýtami „plastika“ bojuje a ako si dlhodobo udržať mladistvý vzhľad.

    Ako si čo najdlhšie udržať mladistvý vzhľad?

    Pre udržanie mladosti je dôležité poznať príčiny starnutia. Podľa najnovších výskumov dochádza k starnutiu vplyvom „vypnutia“ génov dlhovekosti, ktorých úlohou je aktivovanie mechanizmov prežitia v nepriaznivých podmienkach. V prípade ohrozenia tieto gény nútia zvyšok systému, aby sa utiahol a šetril. V prevencii starnutia vieme už dnes určitými opatreniami stimulovať enzýmy situíny, AMP kinázu (AMPK) a komplex proteínov TOR.

    Ak teda správne navodíme nepriaznivé podmienky – napríklad prerušovaným hladovaním, teplotnými extrémami ako sú sauna či otužovanie, fyzickou aktivitou ako napríklad intenzívnym rýchlostným tréningom — dokážeme pôsobiť priamo na príčinu. Bavme sa však aj o nepriaznivých faktoroch, ktorými sú fajčenie, prejedanie, sacharidy, soľ, alkohol, priveľa opaľovania sa či stresu a práce pred počítačom. Je toho ešte omnoho viac, zatiaľ však všetko nepoznáme.

    Ktoré mýty vyvraciate na klinike najčastejšie?

    Pravidelne u nás zaznieva „Nechcem mať kačací zobák“ a „Nechcem, aby ma to zmenilo“. Obe sú úplne pochopiteľné. Spoločnosť, žiaľ, zvyčajne posudzuje a pozná zákroky urobené prehnane a následne prezentované na verejnosti. Pritom ľudia podstupujú estetické zákroky a netuší o tom ani ich najbližšie okolie.

    Niektorí však majú potrebu sa zákrokmi prezentovať, a preto vyžadujú, aby boli robené tak, že je zásah viditeľný už na prvý pohľad. Častým mýtom je napríklad aj to, že obéznemu človeku pomôže liposukcia. Nie je to pravda.

    O aké služby estetickej medicíny majú Slovenky záujem najviac?

    Preventívne zákroky, botox, výplne, laserové ošetrenia. Z oblasti chirurgie je veľký záujem o operáciu viečok, klasicky prsia a vo vyššom veku lifting.

    Ktorá služba je vo vekovej kategórii 28 – 35 najobľúbenejšia?

    Asi botox. Je to celosvetový bestseller. Pomer cena/riziko/účinok zatiaľ nič neprekonalo.

    Koľko času zaberie botox v porovnaní s inými zákrokmi?

    Čo sa týka botoxu, je to procedúra, ktorú možno podstúpiť napríklad aj počas obedovej prestávky. Zákrok s viečkami vyžaduje napríklad 7 dní stiahnutia sa z verejného priestoru, facelifting minimálne 10.

    Sú procedúry, o ktoré majú v estetickej medicíne záujem aj muži?

    Určite, ide hlavne o transplantáciu vlasov.

    Ľudia po zákroku tváre údajne prichádzajú o mimiku. Je to skutočne tak?

    Všetko sa dá prehnať. Aj zákrok, ktorý má odstrániť mimický zlozvyk, môže byť nadávkovaný tak, že potlačí prirodzený vzhľad. Každý liek môže byť jedom. Záleží od dávky.

    Aké komplikácie môžu počas procesu hojenia nastať a ako sa im vyhnúť?

    Neverili by ste, že aj v tejto oblasti sa stretávame s aplikáciou fejkov zakúpených na internete, ktorú aplikujú neškolení ľudia. Každý zákrok so sebou prináša riziká, ktoré môžeme minimalizovať udržiavaním sterility pri zákroku, správnou technikou, používaním certifikovaných materiálov a správnou domácou liečbou.

    Hovorí sa, že estetická medicína je drahá. Platí, že je len pre bohatých?

    Určite nie je pre ľudí, ktorí nemajú peniaze. Predpokladám, že riešia iné veci ako estetickú medicínu. Trendom je v súčasnosti kombinácia viacerých menších zákrokov, ktoré sa môžu rozplánovať aj v dlhšom časovom horizonte. Ak sa niečo zanedbá, už nepomôže ani plná peňaženka. To je idealistická predstava.

    zdroj