Online konzultácia zdarma Neviete ako začať? Potrebujete poradiť?

Viac

Online konzultácia sestrou zdarma

Poradím Vám s vhodným ošetrením, nasmerujem Vás na konkrétneho špecialistu, v spolupráci s recepciou Vám nájdem termín na konkrétne ošetrenie, pomôžem Vám vyplniť vstupný anamnestický dotazník.
Vyplňte formulár nižšie a budeme Vás kontaktovať:


    alebo nám napíšte na konzultacia@esthetic.sk

    Kveta Kopecká Diplomovaná sestra

    Neobťažujte okolie vašim potom

    Každý z nás sa potí. Je to prirodzený jav, ktorým telo odvádza škodlivé látky z organizmu, reguluje teplotu, či reaguje na stres. Aj keď máme pocit, že sa nepotíme, bežne sa z tela za deň odparí minimálne pol litra potu. V lete sa prirodzene potíme vplyvom okolitého tepla oveľa viac než v zime a v horúčavách, pri námahe alebo športe, vypotíme až 1,8l vody. Niektorých z nás však trápi nadmerné potenie neustále. Mapy na oblečení v podpazuší, spotené dlane, či chodidlá nie sú ničím príjemným nielen pre nás, ale ani pre naše okolie. Samotný pot nijako nezapácha, obsahuje 99% vody a až 250 rôznych ďalších látok – soľ, draslík, močovinu, mastné kyseliny… Nevábny pach začne vydávať až potom, čo pot rozložia baktérie, ktoré máme na koži. Byť v prítomnosti potom zapáchajúceho človeka nie je pre nikoho príjemné. „Pri nadmernom potení, hyperhidróze, vždy pátrame po vnútornej príčine. Musíme vylúčiť cukrovku, ochorenie štítnej žľazy, potenie sprevádzajúce klimaktérium, prípadne neurologické ochorenie,“ hovorí MUDr. Alexandra Novotná PhD., majiteľka Kliniky Esthetic a dodáva: „Existujú však aj jedinci, ktorí sa potia bez toho, aby sa u nich zistila vnútorná príčina. Takéto potenie neuveriteľne obťažuje a znižuje kvalitu života dotyčnému človeku. Nadmerné potenie v podpazuší, na dlaniach alebo na stupajach, ktoré nie je podmienené iným vnútorným ochorením, postihuje približne 2, 8% populácie. Dnes už vieme týmto ľuďom pomôcť bez operácie, injekčnou aplikáciou botulotoxínu.“

    Botoxom proti poteniu Na liečbu nadmerného potenia sa používa veľmi riedený roztok botulotoxínu typu A, ktorého malé množstvo sa aplikuje do kože postihnutej oblasti v počte približne jeden vpich na 1 cm štvorcový. Princíp účinku botulotoxínu spočíva v zabránení prevodu vzruchov nervových vlákien na potné žľazy. „Zákrok je takmer nebolestivý, vpichuje sa pri ňom maximálne 400 jednotiek botulotoxínu do približne 20 vpichov v každom podpazuší. Vpichy sú povrchové a hoja sa do niekoľkých hodín. Trvá to približne pol hodinu a 24 hodín po zákroku neodporúčam použiť antiperspirant či deodorant, podpazušie je dobré zasypať iba detským púdrom. Efekt terapie sa začne rozvíjať do 3 dní po aplikácii. Dĺžka trvania efektu je individuálna, od 3 mesiacov až do 1 roka, v priemere 6 – 9 mesiacov. Nie je sa treba obávať toho, že by ste sa na inom mieste tela začali potiť viac.“ vysvetľuje MUDr. Novotná Sekréciu potu je takto možné zredukovať na 10% pôvodného potenia, čo bolo dokázané objektívnymi vyšetrovacími metódami. Botulotoxínové ošetrenie však človeka hyperhidrózy nezbaví navždy, symptómy sa postupne znovu objavia. Nutnosť opakovať aplikáciu je individuálna a pohybuje sa medzi 8 až 12 mesiacov aj dlhšie.

    Bude ma to bolieť? Bolestivosť zákroku sa značne líši podľa miesta aplikácie. Nenáročná, bez nutnosti použitia anestézie, je napríklad aplikácia v podpazuší či na dlaniach. Oproti tomu aplikácia na chodidlách je veľmi bolestivá a zvyčajne sa prevádza v analgosedácii (riadenom spánku). Pri prvej konzultácii otvorene prediskutujte s lekárom svoje očakávania. Lekár by sa vás mal spýtať na zdravotnú anamnézu a na súčasný zdravotný stav. V prípade silnej hyperhidrózy vás tiež môže poslať na kompletné interné vyšetrenie, ktoré môže odhaliť zdravotné problémy, ktoré nadmerné potenie spôsobujú. Miesta, kam bude botulotoxín aplikovaný, určí lekár pomocou jodo-škrobového testu. Počítajte s tým, že po tomto teste môžu byť ošetrované miesta niekoľko dní mechanicky zafarbené do modra. „Zákrok je vykonávaný ambulantne a klient po ňom môže hneď odísť domov. Ak bolo ošetrenie vykonané na hlave, nemal by sa 4 hodiny predkláňať ani ležať. V prípade ošetrenia dlaní by nasledujúce hodiny nemal nosiť nič ťažké, šoférovať, ani dlane inak namáhať. Ošetrovaných miest by sa nemal dotýkať najmenej 24 hodín, potom sa ich môže šetrne umyť. Žiadne špeciálne obmedzenia si však tento zákrok nevyžaduje,“ dodáva doktorka Novotná. Nadmerné potenie má teda riešenie. Už nemusíte za sebou zanechávať pachovú stopu kamkoľvek sa pohnete. Stačí sa poradiť s odborníkmi a váž život sa môže stať voňavejším.

    AUTOR: klinika Esthetic