Online konzultácia zdarma Neviete ako začať? Potrebujete poradiť?

Viac

Online konzultácia sestrou zdarma

Poradím Vám s vhodným ošetrením, nasmerujem Vás na konkrétneho špecialistu, v spolupráci s recepciou Vám nájdem termín na konkrétne ošetrenie, pomôžem Vám vyplniť vstupný anamnestický dotazník.
Vyplňte formulár nižšie a budeme Vás kontaktovať:


    alebo nám napíšte na konzultacia@esthetic.sk

    Kveta Kopecká Diplomovaná sestra

    Leto dalo vašej pleti zabrať!

    Je čas dopriať jej starostlivosť Pre väčšinu z nás nie je jednoduché rozlúčiť sa s letom. Len veľmi ťažko si začíname zvykať na čoraz kratšie dni, chladnejšie počasie, menej slnečných lúčov a všadeprítomné jesenné depresie. Čím skôr si však uvedomíme, že nastala zmena ročného obdobia, tým skôr ju akceptujeme, prispôsobíme sa jej a začneme podnikať aj zmeny v každodennej starostlivosti o seba.

    O tom, prečo je dobré na jeseň venovať svojej pleti zvýšenú pozornosť, Vám povie naša dermatologička MUDr. Alexandra Rozborilová, PhD.:

    „Jeseň je čas, kedy by ste sa mali zamerať na všetky škody, ktoré napáchali slnečné lúče, dlhé kúpanie v slanej alebo chlórovanej vode a prudké teplotné zmeny spôsobené klimatizáciou. Je to zároveň prechodné obdobie, kedy môžete svoju pleť dokonale pripraviť na studenú zimu, do ktorej by mala pokožka vstupovať v najlepšej možnej kondícii,“ vysvetľuje.

    Každé ročné obdobie si vyžaduje špecifickú starostlivosť o pleť. Kým prípravky, ktoré používame v lete, by mali predovšetkým obmedzovať tvorbu mazu a chrániť nás pred prudkým slnečným žiarením, jesenná kozmetika by mala pomôcť obnoviť rovnováhu pleti. Pokožka v tejto dobe potrebuje veľa vitamínov a ďalších vyživujúcich a hydratačných látok.

    Skontrolujte si kožu Po lete by malo byť samozrejmé skontrolovať si znamienka a pigmentácie a zvýšenú pozornosť venovať novotvarom, ktoré ste pred tým na koži nemali. ,,Je potvrdené, že slniečko urýchľuje starnutie kože a spôsobuje tvorbu rôznych nezhubných nádorčekov. Známe je aj to, že v tých najhorších prípadoch spôsobuje rakovinu kože. Preto je po letnom slnení vhodné navštíviť dermatológa, aby skontroloval, či nie je niečo v neporiadku,“ upozorňuje doktorka Novotná.

    Jeseň je ideálnym obdobím pre zákroky na koži, pretože väčšina z nich vyžaduje niekoľkotýždňový zákaz slnenia. V tomto období je dobré nechať si odstrániť pigmentové škvrny, rozšírené cievky či podstúpiť laserové zákroky na odstránenie výrastkov.

    Zbavte sa nečistôt Po lete zbavte kožu na tvári, ale aj v dekolte či na chrbte všetkých nečistôt. Vodeodolné opaľovacie krémy, ktoré ste používali v lete, zanechali na pleti prvky, ktoré teraz upchávajú póry. Pomôže vám od nich bahenný peeling alebo čistiaci pleťový peeling. Peelingy sú veľmi účinné prípravky pre hĺbkové čistenie pórov a dokonale pleť pripravia pre ďalšiu kozmetickú starostlivosť. Jednoduché mechanické peelingy zvládnete aj doma. Náročnejší je chemický peeling, ktorý patrí výlučne do rúk odborníka, pretože sa pri ňom používa rozlične koncentrovaná kyselina. Pomáha pri zlepšení stavu pleti po akné, pri mastnej pokožky, na zjemnenie jej povrchu, sploštenie jaziev, zmenšenie veľkosti pórov, zblednutie pigmentových škvŕn, vyhladenie jemných povrchových vrások a celkovo jasnejší vzhľad pokožky.

    Hydratujte pleť Na jeseň začnite používať krémy s iným zložením, než tie, ktoré ste používali v lete. Zvoľte tie s hutnejšou konzistenciu a s viacerými výživnými zložkami. Zamerajte sa na hydratáciu a vitamíny. Pre cielenú hydratáciu je dobré aplikovať hydratačné pleťové sérum alebo si doprajte hydratačnú alebo regeneračnú masku. Využite pri tom blahodárne účinky olivového oleja, mandlí alebo kozieho mlieka. Nemyslite si, že hneď ako skončí leto, môžete prestať používať prípravky s ochranným faktorom. Slnko aj na jeseň občas vylezie spod mrakov a jeho lúče sú stále nebezpečné. Vyberte si niektorý z make-upov s ochranným faktorom a zabijete tým dve muchy jednou ranou. Ak nepoužívate make-up, existuje aj široká škála denných pleťových krémov chrániacich pred slnečným žiarením.

    Pamätajte, že krása vychádza zvnútra. Pokožka je vyživovaná krvou a tu zasa priamo ovplyvňuje váš jedálniček a životný štýl. „Nielen pre pleť je dôležité dôsledne dodržiavať pitný režim. Bez vody koža vysychá a nie je schopná prijímať živiny, ani vylučovať škodlivé látky. Čo sa týka jedálnička, pleti škodí nadmerné množstvo tuku, cukru a soli. Nezatvárajte sa na jeseň do nevetraných priestorov, lebo aj nedostatok kyslíka sa na pleti nepriaznivo prejaví. Kedykoľvek počas dňa, ak to počasie dovolí, sa prejdite na čerstvom vzduchu a tiež venujte čas aktívnemu pohybu, pri ktorom sa prekrvuje pokožky. Na záver ešte odporúčam nezanedbávať spánok a neochudobňovať tak svoju pleť o prirodzenú schopnosť regenerácie počas doby, keď spíte. Aj v estetickej medicíne platí, že problému je lepšie predchádzať, ako ho riešiť, keď už vznikne,“ radí doktorka Novotná.

    AUTOR: klinika Esthetic