Online konzultácia zdarma Neviete ako začať? Potrebujete poradiť?

Viac

Online konzultácia sestrou zdarma

Poradím Vám s vhodným ošetrením, nasmerujem Vás na konkrétneho špecialistu, v spolupráci s recepciou Vám nájdem termín na konkrétne ošetrenie, pomôžem Vám vyplniť vstupný anamnestický dotazník.
Vyplňte formulár nižšie a budeme Vás kontaktovať:


    alebo nám napíšte na konzultacia@esthetic.sk

    Kveta Kopecká Diplomovaná sestra

    Pehavý problém

    Pehy sú pre niekoho vážnym psychickým problémom, pre iného sú naopak výhodou, ktorá mu dodáva pocit výnimočnosti. Herečky Táňa Pauhofová či Vica Kerekeš sú krásne a svoje pehy nijako neskrývajú. V diskusných internetových fórach je však veľa tých, ktorí svoje pehy doslova nenávidia a chcú sa ich za každú cenu zbaviť. „Neznášam leto, slnko mi vždy vyťahá na tvári pehy a vyzerám ako Pipi…,“ píše anonym.

    Kozmetický problém alebo zdravotné riziko?  Pehy sú z medicínskeho hľadiska genetickou poruchou. Týkajú sa predovšetkým ľudí so svetlejšou pokožkou a svetlými očami, s vlasmi do červena alebo hnedočervena. Objavujú sa najčastejšie na tvári, v dekolte a na chrbte. Ide o nerovnomerne ohraničené fľaky, ktoré sú vytvorené zhlukom pigmentu, tzv. melanínu. Peha nie je znamienko, ktoré by mohlo spôsobiť závažné zdravotné riziká, je to iba neškodný nahromadený pigment v dolnej časti pokožky. „Ako problém sa pehy definujú najmä z kozmetického hľadiska. Ak považujeme za dokonalosť úplne hladkú, alabastrovo bezchybnú pokožku, pehy sú akousi nedokonalosťou na pleti. Ale jedným dychom treba povedať, že absolútna krása a symetria tváre sú relatívnym ukazovateľom toho, čo je alebo nie je na žene pekné. Pokiaľ je to totiž skutočne typ ryšavo – pehavej slečny, je pre ňu podľa môjho názoru oveľa dôležitejšie prekonať obdobie puberty a hľadania sa, pokiaľ neobjaví svoj vlastný štýl. Mnohé klientky však na odstránení pieh trvajú aj po konzultácii, ktorá predchádza akémukoľvek zákroku na koži,“ vysvetľuje MUDr. Alexandra Novotná, PhD. majiteľka bratislavskej Kliniky Esthetic.

    Ako ich odstrániť Najmenej invazívnou a najjednoduchšou metódou je mikrodermabrázia. Ide vlastne o mechanický píling, pri ktorom sa prebrusuje vrchná vrstva pokožky diamantovou brúskou. Obrusovaním hornej vrstvy kože, epidermy, dôjde k zblednutiu pieh. Treba však podotknúť, že je to aj najmenej účinná metóda. Chemický píling je metóda, ktorá sa musí použiť viackrát po sebe, aby bol jej účinok uspokojujúci. Použitie ovocných kyselín a ich mutácií (betahydroxikyseliny, lipohydroxikyseliny a iné) však nesie so sebou riziko menšieho poškodenia a následného hojenia pokožky. V minulosti bol veľmi účinným spôsobom odstraňovania pieh stredne hlboký píling fenolom. Ten sa však v dnešnej dobe nepoužíva vzhľadom na fakt, že je toxický a jeho toxickým účinkom na obličky a srdce bol vystavený nielen klient, ale aj dermatológ. „Táto metóda však inde vo svete nie je ešte príliš zabudnutá a stáva sa, že si ju pýtajú klientky zo zahraničia, ktoré s ňou mali dobrú skúsenosť. Riziko však príliš prevyšuje nad výsledným benefitom. Najúčinnejšou metódou je v súčasnosti použitie polychromatického svetla (IPL alebo Intense Puls Light, teda pulzné svetlo), ktoré akoby „vychytáva“ melanocyty v koži, pričom okolitú kožu vôbec nepoškodzuje,“ hovorí MUDr. Novotná. Použitie IPL svetla je zákrok, ktorý absolútne človeka nevyradí z každodenného života. Všetko, čo sa odohráva, sa totiž deje vo vnútri kože, nie na koži. Nezanecháva žiadne chrasty, žiadne popáleniny. Pehy po zákroku sčervenejú a následne na to ešte viac stmavnú. Hoja sa olupovaním a vstrebávaním a nakoniec sa stratia. Ide o ambulantný zákrok, ktorý je pre pacienta príjemný. Ak sa teda niekto rozhoduje na základe rýchlosti a minimálnych vedľajších prejavov, pulzné svetlo je určite jednotkou. Zákrok sa zvykne rozdeliť do niekoľkých sedení, aby sa eliminovalo riziko zápalu kože na minimum. Pri prvých sedeniach sa odstránia najtmavšie a najväčšie pehy a potom sa pleť už len dočisťuje.

    Navždy zbohom? Pokožka po zákroku ostane bez pieh, ale len do chvíle, kedy ju znova nevystavíme slnku. „Melanocyty v koži totiž ostávajú naďalej aktívne, čiže ako prevenciu pred znovu objavením pieh odporúčam používanie opaľovacích krémov s vysokým ochranným faktorom. Navyše, ľudia s pehami majú väčšinou veľmi bledú pokožku a takí vôbec nepatria na slnko. Existuje u nich zvýšené riziko rôznych, dokonca až prekanceróznych (prednádorových) zmien na koži,“ upozorňuje MUDr. Novotná

    Ak teda svoje pehy naozaj nemáte radi a chcete predísť ich vzniku, používajte počas leta krém s ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu. Ak sa aj napriek tomu objavia a budete sa ich chcieť zbaviť, počkajte do jesene, kedy už slnečné žiarenie bude menej intenzívne. Slnko totiž zákrokom na koži nepraje a na ošetrených miestach by mohlo spôsobiť problémy.

    AUTOR: klinika Esthetic