Online konzultácia zdarma Neviete ako začať? Potrebujete poradiť?

Viac

Online konzultácia sestrou zdarma

Poradím Vám s vhodným ošetrením, nasmerujem Vás na konkrétneho špecialistu, v spolupráci s recepciou Vám nájdem termín na konkrétne ošetrenie, pomôžem Vám vyplniť vstupný anamnestický dotazník.
Vyplňte formulár nižšie a budeme Vás kontaktovať:


    alebo nám napíšte na konzultacia@esthetic.sk

    Kveta Kopecká Diplomovaná sestra

    Botulotoxín v dermatológii- zázračný liek alebo jed?

    Otázka bezpečnosti botulotoxínových injekcií býva prvá, ktorú dostávam od klientov pred zákrokom. Vždy odpovedám, že v medicíne platí, že každý liek môže byť jedom, záleží len od množstva podanej látky, ktorú aplikujeme do tela. Botulotoxín nie je výnimka.



    Prvýkrát som ho aplikovala u slovenskej klientky v roku 2002 a vo svete sa používa už viac ako 20 rokov. Špecialisti z našej Kliniky Esthetic s ním pracujú najdlhšie v republike a na základe osobných skúseností môžem povedať, že aplikácia botulotoxínu je bezpečná, efektívna a osvedčená metóda pre liečbu jemných liniek a vrások. V estetickej medicíne znamenalo jeho zavedenie doslova revolúciu, aj keď prvý ho použil očný lekár Dr. Scott na liečbu strabizmu (škuľavosti). Existuje niekoľko typov tohto toxínu, ktorý našiel uplatnenie v mnohých medicínskych odvetviach. Na našej klinike pracujeme s botulotoxínom typu A (BTX – A), ktorého účinky sú najlepšie preskúmané.



    Ako som už spomenula, klientom pomáha najmä pri odstraňovaní mimických vrások, používame ho však aj pri korekcii nadmerného potenia na tvári, na dlaniach alebo na stupajách. Na základe veľmi pozitívnych výsledkov, postupne rozširujeme pôvodné indikácie a využívame ho aj na liečbu vrások nad hornou perou a na krku. Dokážeme ním dokonca zdvihnúť špičku padnutého nosa bez operácie, či odstrániť tzv. gummy smile, ktorý trápi ženy, ktorým pri úsmeve vidno horné ďasno. Veľmi dobré výsledky aplikácie botulotoxínu dosahujeme kombináciou s použitím implantátov – výplňových materiálov v oblasti pier, nosovo ústnych vrások, alebo vrások hnevu medzi obočím. Najčastejšie používame vstrebateľné implantáty, napr. kyselinu hyaluronovú, kedy efekt pretrváva približne 9 mesiacov.



    Aplikácia botulotoxínu je ideálnym riešením pre tých, ktorých trápia vrásky, ale nechcú podstúpiť chirurgický lifting. Mnohí klienti mi po zákroku hovoria, že dostávajú komplimenty od známych, že vyzerajú lepšie, sviežejšie, mladistvejšie, ale nedokážu rozpoznať, čím to je. Prirodzenosť je u nás na prvom mieste. Prísne dbáme na to, aby botulotoxínové injekcie podávali len skúsení odborníci, ktorí vedia dokonale vyhodnotiť, kde je potrebné látku aplikovať a v akom množstve. Je neprípustné, aby sme u klientky vytvorili pery podobné káčerovi Donaldovi. Bohužiaľ, aj také vidíme na fotografiách celebrít, ktoré sa pri výbere pracoviska pravdepodobne nezaujímali o kvalitu a skúsenosti personálu.



    Samotný zákrok nie je bolestivý, preto používame anestézu. Látku vpichujeme do kože veľmi jemnou ihlou a jej pôsobením dôjde v krátkom čase k uvoľneniu mimických svalov, ktoré spôsobujú vrásky. Botulotoxín svaly zároveň dočasne znehybní a tým zabráni tvorbe ďalších liniek. Zákrok je potrebné po čase opakovať, aby bol výsledný efekt trvalejší. Vysoko účinná a minimálne bolestivá je tiež kombinácia botulotoxínu s intenzívnym pulzným svetlom, doplnená o ošetrenie Nd: Yag laserom, laicky nazývaná ambulantný facelifting.
    Ak si teda kladiete otázku, či botulotoxín áno, alebo nie, moja rada znie áno. Ale len na renomovanej klinike, ktorá používa kvalitný materiál a dôsledne dbá na odbornosť svojho personálu.



    AUTOR: MUDr. Alexandra Novotná, dermatologička, majiteľka kliniky Esthetic